Przepis ten dała mi kiedyś Babcia - na rogale marcińskie, do których często dodaje masę twarogową zamiast typowej masy "marcińskiej" i w takiej postaci pokochałam te rogaliki :) Polecam gorąco o każdej porze roku :)
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
6 jaj
0,5 kostki masła lub margaryny
2 łyżki cukru
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
Masa twarogowa:
1 jajo
0,5 szklanki cukru
0,5 kg twarogu chudego
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka masła
można dodać 3 łyżki mąki
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotować masę twarogową: jajko utrzeć z cukrem, dodać twaróg, utrzeć, dodać pozostałe produkty i dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty (lub trójkąty - jak kto woli). Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250°C na złoty kolor.
Smacznego!